Műanyagmentes Július 2019 – Hogyan tovább?

Lassan eltelik az 5. nap júliusból és büszkén állíthatom, hogy ebben a hónapban még nem vásároltunk egyetlen darab egyszer használatos műanyag dolgot sem! 🙂 Ez jól hangzik, de bevallom nem nagy dolog (mivel alig vettünk valamit)….vagy mégis?

Visszakanyarodom az első estéhez, amikor elmentem egy közeli Intersparba szétnézni, hogy milyen lehetőségeink lesznek – a közeli zöldségesen, péken kívül- a további vásárlások intézésre. Úgy gondoltam, hogy egy nagyobb szupermarketben már lesz alternatíva minden termékre, műanyag-csomagolás nélkül is. De már most le is lövöm a „poént”, kénytelen voltam úgy kijönni az áruházból, hogy SEMMIT nem vettem! Bevallom, hogy akkor ott rájöttem, hogy ez sokkal többről szól, mint gondoltam….

(Igaz, hogy eleve rossz hangulatban érkeztem, mivel előtte még beugrottam pár helyre, mert fürdőruhát szerettem volna vásárolni magamnak, és miután felpróbáltam vagy 30 darabot, rájöttem, hogy a „bálnatest karfiolfenékkel” imidzsem nem túl jó kiindulópont egyetlen fürdőruha megjelenítéséhez sem. Így hát feladtam….nem vettem semmit….végül is, ez is jó lehetőség a spórolásra és a környezet kímélésére! :-))

Szóval, így mentem körülnézni az üzletbe, a napi élelmiszerek, tisztítószerek alternatíváinak felkutatására.
Első benyomásaim:
Zöldségek – Úgy ahogy, ha viszel zacskót, táskát magaddal.
Konzervek – OK!
Tejtermékek – Kerestem az üveges tejet és tejfölt, fontos lett volna valamilyen diabetikus, vagy natúr joghurt is, mert ezeket gyakran fogyasztjuk. ITT NEM VOLT SEMMI!
(még szerencse, hogy délelőtt, a helyi ABC-ben láttam egy üveges natúr joghurtot, bár elég horror áron és valamilyen isteni szerencse folytán még azt is felfedeztem, hogy az ABC mellett lehet kimért tejet kapni saját palackba!)
Tartós élelmiszerek, liszt, cukor, tészta – OK, de napraforgó olajat, már nem találtam….
Pékárú – Ok, ha viszel zacskót….
Felvágott – nyilván az előre csomagolt nem OK, de hát a kimért papírjának is nylon az egyik oldala! 🙁
Félkész, mirelit árú – szinte lehetetlen! Főzz magadnak, rakd el az alapanyagokat te a mélyhűtőbe! (kinek van erre ideje, munka és gyerekek mellett?!…)
Tisztító és piperecuccok – a megszokott dolgok helyettesítésére nem találtam semmit, újakat kell keresni!
Innivalók – Igyál sort, bort, pálinkát, azt kapsz üvegben is! 🙂

Egy szó, mint száz, mialatt végigjártam az üzletet elfogott egy ismerős érzés, ami akkor kerített hatalmába, amikor a kisfiam diabéteszes lett és először vásárolni mentem……(nem kívánom senkinek, hogy ilyet egyszer át kelljen élnie!) 🙁 Akkor, ahogy járkáltam, azt éreztem, hogy szegény, szinte SEMMIT nem tud enni, amiben nincs szénhidrát, vagy ami kíméletesen emeli a vércukrát. Akkor, majdnem 1 ÉVIG nem mentünk vele vásárolni, mert nem tudta volna elviselni 3 évesen, hogy szinte bármire NEM-et kell mondani, amire ránéz. Akkor szembesültem azzal, hogy egy élelmiszerboltban kapható termékek 90%-a felesleges, ránk tukmált, mesterségesen előállított, az életben maradáshoz, fejlődéshez egyáltalán nem nélkülözhetetlen, luxuscikk…

És most a műanyagmustra! Hasonló a helyzet…a termékek kb. 90 %-a, egyszer használatos műanyagba csomagolva! Bemegyünk a boltba, megveszünk MINDENT és kidobjuk a szemetet, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga! Hogy vásároljak műanyagmentesen, ha nincs alternatíva? Miért nem dönthetek a jövőmről úgy, hogy megfelelő támogatást kapok hozzá? Miért kell szembemenni az árral ehhez? És egyáltalán hogyan jutottunk idáig, hogy hagytuk magunkat ennyire manipulálni?

Messze mutató gondolatok, felkavaró érzések…..ez volt az első este konklúziója….illetve még valami: KEVESEBB FOGYASZTÁS, kevesebb szemét!
Persze azóta eltelt néhány nap, sikeres megoldásokkal, kompromisszumokkal és néhány nagyon biztató reakcióval a gyerekek részéről, szóval nem ragadtam bele az önsajnálatba és hamarosan jövök az újabb sztorikkal is!

Ha nektek is vannak pozitív tapasztalaitok, jó tanácsaitok a műanyagmentesség kapcsán, írjatok bátran, mert múltkor is olyan jó tapasztalatcsere jött létre a poszt alatt!

Írta: |2019-07-05T19:27:15+01:002019 július 5|Kategóriák: blog|0 hozzászólás

Hozzászólnál? Itt megteheted: