Műanyagmentes Július 2019 – Gyerekekkel

Eltelt a hónap harmada. Egyre több alternatív lehetőségre derül fény, de egyre több akadályba is ütközöm. Vannak érdekes felfedezéseim és komoly kételyeim, de most nem ezekről lesz szó. Mivel nekünk ez most egy közös, családi vállalás, érdekes megtapasztalni a gyerekek reakcióit. Erről szól most ez a bejegyzés.

Az ember elsőre azt gondolná, hogy ez a gyerekeknek egy felesleges, plusz korlát, ami miatt hátrány és lemondás éri őket, még egy dolog, ami megnehezíti a szülők életét, egy extra hisztiforrás. De ez nem így van, legalábbis nálunk. Inkább megtapasztaltam az együttműködési készségüket, kreativitásukat és azt, hogy a példamutatásnak milyen “hegyeket megmozgató” jelentősége van.

A kihívás kapcsán sokat beszélgetünk együtt a napi tapasztalatokról, én például eldicsekszem azzal, ha valamit jól megoldottunk napközben, vagy találtam egy új terméket és a kételyeinket sem tartjuk magunkban. Ezáltal egyfajta “tematikus párbeszéd” alakul ki közöttünk erről a témáról esténként, amikor összejön a család. Tehát benne van a levegőben. Mindenkinek forog az agya, mindenkinek van ötlete és véleménye. A gyerekek kreatív javaslatai, megnyilvánulásai pedig nagyon sokszor megmelengetik a szívemet!

Kezdődött azzal, hogy a lányom első nap, az ebédlőben az előre csomagolt tejberizs helyett, a tányéron felszolgált palacsintát választotta. ÖNKÉNT! Nem tűnik nagy dolognak, de mégis az! Ő még csak 7 éves és nehezítésképpen eléggé akaratos.

Fiam, aki nehezebb helyzetben van, mert diabéteszes lévén, nagyon korlátozott azon termékek száma, melyből válogathat, azt mondta egyik reggel, hogy:
“ Akkor most a kekszeimet sem tudjuk majd megvenni…..De nem baj! Majd eszem kenyeret reggelire, mert azt is nagyon szeretem!” (A diabétesz miatt persze kénytelenek vagyunk a legtöbb esetben lemondani a vállalásról, mert egyszerűen nincs más választásunk…)

Vagy ezek a mondatok:

“ Menjünk fagyizni! De hoztál kanalat?”
Van egy fagyizó, ahol nyomós fagyit szoktunk enni papírpohárban (mert van cukormentes is), de egyszer használatos műanyagkanalat adnak hozzá. Amikor először mentünk oda, én előre gondolkodva bedobtam a kanalakat…..azóta ez alapállapot….

“Nézd anya, ez hány zacskóba van csomagolva?! Ez nem igaz, milyen pazarlás!”
A hangsúly, ahogy mondja….hallani, hogy minket utánoz. 🙂

“Ebből milyen jó kis szatyorka lenne….”
Múltkor vettünk egy szandált a lányomnak. És hát, mivel mezítláb volt, (és nem gondolkodtam előre nem vittem magammal itthonról próbazoknit) kénytelenek voltunk elvenni egy próbaharisnyát. Próba után vittük magunkkal, mert a lánykám szereti utána kesztyűnek használni és éppen azzal szórakozott….ekkor jött a felfedezés! Hogy a hagymát, almát, darabos zöldségeket, akár levágott, régi, lyukas harisnyába is tehetnénk…..
Olyan BÜSZKE voltam rá, hogy elgondolkodott rajta!

És sorolhatnám tovább….
De ami talán a legaranyosabb és a műanyagmentességen messze túlmutató történés volt a napokban, az a főképen látható pár POKÉMON figura, (ami elsőre nem biztos, hogy annak tűnik) amely szemétből született, egy újrahasznosítási gondolaton elindulva, gyermekeim saját ötletéből.

Mert miután a harisnya hazakerült, felkapcsolódott a villany a kis fejükben, összefogtak, sugdolóztak, megkérdezték, hogy kivehetik-e az anyagmaradékokat a szemetesemből és előálltak büszkeségeikkel, olyan örömmel, minta a világ legnagyobb LEGO dobozát kapták volna meg!

Ők 3-an lettek a szemétből született Pokémonok, akik a személyesség folytán, kitüntetettebb helyet kaptak, mint egy átlagos plüssfigura és melyekkel egész este, átszellemült szerepjáték folyt, sőt még az ágyakba is bekerültek, kiütve helyükről a boltban vásárolt, cicát, macit.

És számomra EZ AZ, ami reményt ad! Hogy lehet változtatni! Mert itt vannak a gyerekeink, akik fogékonyak, rugalmasak és megváltoztathatják a világot, ha mi addig megpróbálunk vigyázni rá! 🙂

Hozzászólnál? Itt megteheted: