Műanyagmentes Július 2019 – 1. nap: tapasztalatok

Mivel nem készültem előre a változtatásra, az első napon kellett szembesülnöm sok mindennel….
Volt minden, pro és kontra, pedig higgyétek el nem csak ezzel foglalkoztam egész nap….

Mivel a kislányom pár napja belázasodott, és még tartott a regenerálódása, hiába a jól előre betervezett napközis tábor, nem voltam egyedül. Ilyenkor persze több a feladat. Gondoskodni az ebédről és nem csak bekapni pár falatot munka közben. Így indult a műanyagmentes küldetés……irány az ebédlő, és ha már felkerekedünk, akkor vásároljunk is pár dolgot, nézzünk körül a környéken.
Mi – sokakkal ellentétben – nagyon szerencsések vagyunk, mert a fővárosban lakunk, elérhető közelségben rengeteg lehetőség van a vásárlásra. Tegnap mi az ebédlőn túl, a helyi ABC-ig és kispiacig jutottunk.

De ne szaladjak előre! A program, az elindulással kezdődött. Át kellett gondolni, hogy merre megyünk, mit szeretnénk vásárolni. Ezért már otthon feltankoltuk a szükséges dolgokat, hogy ne érjen minket meglepetés. Meglévő zacskók, textilszatyrok, dobozok és vittünk magunkkal kulacsban innivalót, mert tudtuk, hogy az ebédlőben csak műanyagpohárból lehet vizet inni…..
Így, valóban nem ért minket meglepetés. Illetve mégis! Amire nem igazán tud az ember felkészülni…
De a váratlan helyzet meg is hozta az első pozitív tapasztalatot!

Az ebédlőben a lányom tejberizst választott. 🙂 Igen ám, de ahogy a pulthoz értünk kiderült, hogy azt csak előre kiporciózva, műanyagtálkába csomagolva lehet megvásárolni. HOPPÁ! Most mi legyen?
Nyilván megkérdezhettem volna, hogy tudnak-e adni máshogyan is, de én próbáltam a lányommal megbeszélni, hogy válasszon valami mást tejberizs helyett, mondjuk fagyizzunk ebéd után….(Persze magyarázd el egy gyereknek, aki már beleélte magát valamibe, hogy mégsem kellene……)
Mondanom sem kell, hogy jött is az ellenállás! Szóval, jobb híján elengedtem a dolgot és azt mondtam neki, hogy természetesen nem fogom megtiltani, hogy ő döntsön erről….És láss csodát, mire ránk került a sor, önként felajánlotta, hogy akkor inkább mást választ!!!!!!
NAGYON BÜSZKE voltam rá! 🙂

Ebéd után folytattuk a vásárlást. Kenyér a saját textilzsákba. (persze, a kasszánál nekünk kellett megfogni és mutatni a kódot a pénztárosnak…) Uborka zacskó nélkül, vaj papírcsomagban (1-2 választási lehetőségünk volt és sajnos nem találtunk sósat, amit máskor venni szoktunk…) és mosogató szivacs, szigorúan papírban! És itt jött is az első bakim! Annyira el voltam foglalva azzal, hogy papírba legyen csomagolva az árú, hogy megfeledkeztem magáról a termékről, hogy az aztán mennyire MŰANYAG! És csak itthon esett le, hogy vettem 3 darab szivacsot, ami majd (rossz esetben) hosszú éveken keresztül ott ringatózik a tenger felszínén. Ettől bevallom, hogy kicsit elszontyolodtam és igazán azt sem tudtam eldönteni, hogy mivel tudnám jól helyettesíteni….

A zöldségesnél vettünk még pár dolgot (sajnos dinnyét nem, mert egy nagy egészet nem tudunk megenni, kicsi nem volt, az elvágottak pedig fóliázva voltak…) paradicsomot és kopasz barackot és mindegyiket az otthonról hozott szatyrokba tettük, annak ellenére, hogy az eladó rögtön nyúlt a műanyagzacskóért….

Este otthon mindent elmeséltünk a fiúknak, a lányom is nagyon büszke volt, hogy ilyen jól megoldottuk az első napot és pozitívumként tapasztaltuk meg azt is, hogy a zöldségesnél vásárolt, magyar paradicsom és barack, mennyivel finomabb, mint a korábban vásárolt ALDI-s, kényszerérett, import társaik.
Este még ért pár meglepetés, amikor elmentem egy Interspárba, hogy alaposan számba vegyem a további lehetőségeket, de arról majd egy következő bejegyzésben….

Írta: |2019-07-02T10:29:20+01:002019 július 2|Kategóriák: blog|Címkék: , , , , |0 hozzászólás

Hozzászólnál? Itt megteheted: